A raktározás és az anyagmozgatás nélkülözhetetlen elemeié váltak a raklapok. Kezdetben még csak fából ma azonban már műanyagból és újrahasznosítható, biológiailag lebomló anyagokból is készülhetnek. A raklapok sok változáson mentek keresztül míg elérték mai formájukat, méreteiket, súlyukat és kidolgozásukat. A fa raklapok esetében mára már előírás a hőkezelés, hiszen az országhatárokon túlra szállított rakományok esetében a fa raklapokon megtelepedett élősködők, mikroorganizmusok és egyéb kártevők könnyen okozhatnának nem kívánt fertőzéseket. A fa emellett igen nehéz és bizony hajlamos a vizesedére is, így sok esetben gondot jelenthet a felesleges plusz kilók mozgatása is. Az élelmiszeriparban fontos a könnyű tisztíthatóság és szintén nagy előny a kis súly is, így itt leginkább a műanyag raklapok terjedtek el. A biológiailag lebomló inka raklapok pedig kis súlyuk mellett számos más előnyös tulajdonságaikkal lettek igen népszerűek főleg a tengerentúli szállítások esetében.
A raklapok titkai
Leave a reply